NECESAR: -fasole(de preferinta cu bobul mare),1 Kg,(fasolea este o leguma plina de vitamine, foarte apetisanta si usor de digerat cand este gatita bine.
-1 lingura( rasa )cu bicarbonat de sodiu,alimentar
-1 lingura (rasa) cu sare
-3-4 inflorescente cu seminte de marar
-100 ml de ulei NECESAR PENTRU SOS: -2cepe
-2linguri cu ulei -o lingura plina cu zahar
-1-2 linguri pline cu pasta de tomate (sau 2-3 rosii curatate de pielita)
-5 catei de usturoi,zdrobiti sau taiati marunt
-cate un varf de lingurita plin cu piper negru macinat+ cimbru +busuioc
Pregatirea fasolei pentru gatit :
Se alege fasolea cu boabe mari (daca nu gasiti,puteti folosi fasolea cu boabe de marime medie),se curata de impuritati,resturi de vegetale sau de sol.
Se spala cu apa rece de 4-5 ori.
Se aseaza intr-o oala cu capacitatea de 6 litri si se acopera boabele de fasole cu apa rece in care s-a adaugat bicarbonatul de sodiu alimentar.
Din momentul in care apa incepe sa fiarba ,se mai tine pe foc timp de 5 -10 min,dar nu mai mult,dupa care boabele de fasole se spala cu jet de apa rece,. intr-un vas cu orificii pentru scurgerea apei .Se freaca boabele bine pentru a se decoji,se toarna apa rece pentru ca aceste coji sa se ridice si sa poata fi inlaturate mai usor.Se repeta operatiunea pana cand toate cojile au fost inlaturate.
In apa rece,care sa le acopere cu 5-7 cm,se pun boabele curatate de coaja,impreuna cu sarea si 3-4 inflorescente cu seminte uscate de marar,care in prealabil au fost spalate.Este bine sa se foloseasca un vas cu capacitatea de 6-8 litri,pentru a asigura o fierbere corecta si completa timp de aproximativ o ora,pana cand boabele s-au inmuiat ,iar unele s-au transformat in pasta.
Se scot inflorescentele de marar,se scurg bine,si se razuiesc semintele de marar,cu partea netaioasa a lamei cutitului,pe un fund de lemn.,pentru a fi adaugate la pasta de fasole ramasa in vas dupa ce s-a scurs apa in care a fiert.Dupa ce s-a racit putin,pasta,calduta inca se "bate "cu o lingura de lemn,concomitent cu adaugarea celor 100 ml de ulei,treptat ,pana se obtine omogenizarea ei.Inainte de incorporarea intregii cantitati de ulei,se adauga cei cinci catei de usturoi,striviti sau tocati marunt,care se amesteca bine in compozitie ,ce se toarna in 3-4 castronele.
PREPARAREA SOSULUI CARE SE TOARNA PESTE COMPOZITIA DIN CASTRONELE :
In cele doua linguri cu ulei,se pun cele doua cepe de marimi potrivite,curatate,spalate si taiate in feliute subtiri, ca solzisorii fini,care se calesc pana incepe sa-si schimbe culoarea,usor maronie,amestecandu- se continuu.Se adauga o lingura plina cu zahar,amestecandu-se mereu pana se topeste,dupa care se adauga 1-2 linguri cu pasta de tomate sau 3 rosii curatate de pielita si se fierbe putin la foc mic.( Se pot adauga feliute de ardei copt).Se adauga piper negru macinat,cimbru si busuioc,cate un vf.de lingurita de fiecare.Dupa racire ,acest sos se toarna peste pasta din castronele,astfel incat,sa fie acoperita toata suprafata..
POFTA BUNA!!!
va ureaza BUCATARUL SEF IN FAMILIA LUI,"TOMA NECREDINCIOSUL"!
( Realizat si postat de Sirbu Elena,profesoara de matematica pensionara,din orasul Constanta )
( Realizat si postat de Sirbu Elena,profesoara de matematica pensionara,din orasul Constanta )
R O M A N I A