Aşa arata după ce am scos tava din cuptor,am tăiat prăjitura şi am aşezat-o pe PLATOU
NECESAR:
1)-5 ouă proaspete(dacă nu aveti decât 4 ouă,merge şi aşa);
2) -o cană (250 grame) cu zahăr tos;
3) -o cană +1/2 cu făina albă (nu contează calitatea);
4)-un pahar cu ulei (2oo ml) de floarea soarelui;
5)-esenţe de vanilie,sau migdal,sau lămâie(puteţi
folosi şi coaja rasă de la o lămâie sau portocală);
6)-o cană cu miez de nucă rupt în bucăţele mai mari,mai mici......cum reuşiţi(dacă aveti nucă mai multă ,prăjitura este mai gustoasă).Dacă nu aveţi
nucă,puteti folosi alune semiprăjite,fără sare.
7)-o lingură de cacao (adevărată,adica sa miroasă şi să arate la culoare ca fiind de calitate).Dacă
nu aveţi ,puteţi folosi orice cacao,dar nu altceva(Fără ness şi fără cafea).
MOD DE PREPARARE:(foarte usor si rapid)
a)se pun într-un vas,mai înalt ,ouălele+zahărul şi
se bat cu mixerul,până se topeşte zahărul şi compoziţia arată ca o maioneză;
b)se toarnă (în ploaie,sau...puţin câte puţin),
cantitatea de făină,alternând cu uleiul şi esenţa preferată,sau cea pe care o aveţi la dispoziţie,până se amestecă bine totul,ca să nu rămână făina
neintegrată în aluat(vă daţi seama,după cum se va prezenta aluatul.Dacă este bine amestecat,se vor forma bule de aer,care vor dispare o dată cu amestecatul aluatului).
c)Se unge bine tava de la aragaz cu ulei(puţin),
se tapetează cu făină ,se scutura bine,şi apoi se toarnă compoziţia (Se opreşte din aceasta compoziţie ,cam 1/2 cană, în vasul în care aţi făcut aluatul),având grijă să acoperiţi toată suprafaţa tăvii.
d)In aluatul rămas în vas se amestecă bine(se poate tot cu mixerul),cacaua,pană se integrează complet;
e)Acest amestec al aluatului cu cacaua,se toarnă pe
deasupra compoziţiei din tavă,făcând un desen aleatoriu şi cât se poate de abstract(luaţi din acea compoziţie maronie ,cu o lingură şi lăsaţi să curgă din ea pe suprafaţa prăjiturii...o să vă placă desenul ce se va forma);
f)Se presară nucă ruptă (nu tăiată,nu măcinată),
deasupra prăjiturii,având grijă să acoperiţi bine
toată suprafaţa.
g)Se pune tava in cuptor si se controleaza dupa 10 minute.Daca aluatul s-a bombat,il presati usor sa iasa aerul cald de sub aluat.Cuptorul sa nu fie incalzit inainte,pentru ca prajitura se coace repede si riscati sa o rumeniti (ardeti)prea tare.
In momentul in care s-a rumenit putin si aluatul s-a desprins de pe marginea tavii.prajitura este gata.
(O mai puteti incerca si cu o scobitoare,o intepati si constatati daca ramane aluat pe betisor);
h)Se scoate tava din cuptor si se taie prajitura cat este fierbinte(daca nu ,riscati sa se intareasca si nu mai reusiti sa o taiati in forme de patrat sau romb)
Eu prefer sa o tai in forma de romb,pentru ca este
mai estetica.
P O F T A B U N A !
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu